We tellen het jaar 1485, een jaar eerder was paus Innocentius VIII verkozen tot paus. Reeds jaren vochten onze voorvaderen die geen adele titel bezaten , aan de zijde van de katholieke kerk in dienst van de “berthout famillie” te Vlaanderen. Na steeds meer veldslagen te hebben verloren moest de “Berthout familie meer en meer land prijs geven aan de groeiende macht van de Bourgondiërs en dominante Fransen.

Onze rangen werden zwaar uitgedund na talloze roemloze verbeten gevechten waar rijkere edelen meer en meer huurlingen aanwierven om Vlaanderen te annexeren. Het Berthout geslacht ging in de slag om Mechelen. Mechelen probeerde zich te ontvoogden maar moest dit ontgelden met totale verwoesting.

Toen ook de zwarte dood toesloeg was het lot van Vlaanderen bezegeld. Een aantal overlevenden trokken zich terug in het woud van den “Aver” om het leven als Brigand te moeten verder zetten.

De verbannen “Briganden” zwoeren een eed voor zichzelf;: “neem van de rijken en help onze armen”, en zo geschiede. De rijke Fransen en opstandige Bourgondiërs werden gestaag overvallen en berooft, hun leven werd gespaard maar hun rijkdommen afgenomen.

De Fransen waren zo boos dat ze een brief stuurden naar de Paus Innocentius VIII die ons uit de kerk verbande, hierdoor werden de briganden geëxcommuniceerd uit de kerk.

De enige kans om te overleven was een eigen gilde van krijgskunst oprichten, die tot op de dag van vandaag stand heeft gehouden. Onze zwart rode kleuren scheiden ons van het kerkelijke leven en de eenhoorn is een mythisch symbool van kracht moed en respect naar alle onderdrukten die op onze hulp kunnen rekenen.

Onze zwaarden, hulp en respect staan klaar om waar ook de zwakken te beschermen!

Bij ons kan je komen schieten met een trebuchet of gaan jousten als een echte ridder. Graag vertellen we ook over het militaire kampleven anno 1480. Vaak hebben we ook iemand bij die ambacht doet brandnetel koord maken of van vissenhuiden echt leder.