Project omschrijving

Vandrarna is een samenwerkingsverband van twee Viking families. Wij houden ons bezig met het uitbeelden van hoe het er in de vroege middeleeuwen aan toe had kunnen gaan. Bij Vandrana kijken we naar wat er aan materialen en gereedschappen voorhanden waren en aan de hand hiervan maken wij historisch getrouwe spullen. Wij noemen dit re-living het “herleven” van de vroege middeleeuwen.

Vandrarna beeld Zweedse vikingen uit die langere tijd in het Rusvik gebied rond getrokken hebben. Met onze kleding en kampement streven we er naar een zo correct mogelijk historisch beeld neer te zetten van de periode rond 950.

Ons verhaal

In de eerste helft van de 10e eeuw zijn de krijgers van Vandrarna naar het Byzantijnze rijk gereisd via het Rusvik gebied. Na een aantal jaar te hebben gediend in het Byzantijnze leger als Vangarian Guard zijn ze terug gekeerd naar Scandinavië opzoek naar een nieuwe uitdaging.

Tijdens de tijd als Vangarian Guard hebben ze veel rijkdom vergaard. Door de vele gevechten met verschillende volken zíjn ze zeer bedreven geworden in de krijgskunst en strategie.

Eenmaal teruggekeerd in Zweden konden ze de rust niet vinden, de drang naar avontuur was te groot. De mannen pakten alles aan van werken op een boerderij tot meegaan op Viking (rooftocht). Als avonturiers is het belangrijk dat je zelfredzaam bent en alles wel een beetje kan. Van hutten en huizen bouwen tot kleding maken en leerbewerken.

De jaren gingen voorbij en gezinnen werden gesticht en een plek om te settelen was nodig. De plek werd gevonden in Denemarken. De Vandrarnians waren meer dan welkom in de Bloodaxe sibbe. Alwaar hun kennis op de verschillende gebieden goed ingezet kon worden. De Bloodaxe sibbe groeide in korte tijd zeer snel en de bescherming van haar leiders en gebieden werd noodzakelijk, de Vandrarnian Guard werd opgericht.
De krijgers die deel uitmaken van guard worden ook ingezet als Honour Guard van de Earl.

In 2018 is Vandrarna een samenwerkingsverband aangegaan met de Bloodaxes of Cweorth.

Wat hebben wij te bieden

  • How-to’s; beschrijvingen over hoe je zelf dingen kunt maken.
  • Materialen; welke voor de hand liggende materialen kan je goed gebruiken voor het maken van re-enactment kleding en voorwerpen.
  • Geschiedenis; stukjes achtergrond over de Vikingen.
  • Een gezellig en levendig kampement voor evenementen.
  • Vechters voor demonstraties en shows.

De naam Vandrarna

Vandrarna is “modern” Zweeds en grofweg te vertalen als: Dwaler/wandelaar/reiziger.

Wij hebben deze naam gekozen omdat de Dwaler één van de vele namen van de god Odin is. Ook gaan wij dwalen door het verleden en nemen we de bezoekers mee op reis, een wandeling door het verleden.

Verder past het goed bij onze instelling; altijd opzoek naar de horizon, wat is daar te zien, hoe gaat het er daar aan toe. Blijven zoeken en altijd onderweg naar het volgende doel…

Waarom geen oud Noorse naam? Omdat we met deze moderne naam ook weer symbolisch een brug slaan tussen het heden en het verleden. De oneindige reis door de tijd…